Whiskey, Whisky, o trunkach słów kilka.

DSC_2265a

WHISKEY I WHISKY

Whisky – napój alkoholowy powstający w procesie destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. To krótka definicja tego napoju.

Wieść niesie, że wymyślili ją mnisi i produkowali ją w celach leczniczych – akurat – może na początku !!! Największe kraje, które produkują ten napój alkoholowy to Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone i Japonia. Tak więc mamy, Szkocką Whisky, Irlandzką Whiskey Japońską whisky,  i amerykańską-whiskey. Różnice między nimi są zarówno w składzie, w procesie produkcji, tradycji przygotowania oraz w pisowni. O Whisky (ey) Europejskiej napiszę w osobnym wpisie, ponieważ jest to bardzo rozległy temat.

Dziś skupię się na różnicach amerykańskiej Whiskey, a mianowicie z czego jest produkowana i które z nich, mają prawo nazywać się Bourbonami. ( ciekawostka – Jest jedna whisky Bourbon o której wiem, ale jest to tylko, kwestia tradycji pisowni ).

DSC_2302a

BOURBON WHISKY

Małe wprowadzenie – Hrabstwo Bourbon powstało w 1785 roku w starym stanie Wirginia, a w 1792 roku stało się częścią nowego stanu Kentucky. Nazwa Bourbon pochodzi od królewskiego rodu Bourbon, na cześć Ludwika XVI król Francji który wsparł amerykanów w walce przeciwko Anglikom w wojnie o niepodległość. To takie małe wprowadzenie do tematu. Dlaczego?

Ponieważ każdy Bourbon to whiskey,  ale nie każde whiskey to Bourbon.

DSC_2263a

BOURBON WHISKEY

Jak je odróżnić i nie zaliczyć gafy? – jest jeden bardzo prosty  sposób. Spójrzcie na etykietę – tam oprócz napisu whiskey powinno znajdować się słowo Bourbon. Zwróćcie uwagę czy napis to whisky czy whiskey. Różnica jest w składzie oraz sposobie produkcji. Whiskey amerykańska produkowana jest z pulpy składającej się z co najmniej 51% kukurydzy.

Jest wiele destylarni w Stanach Zjednoczonych które produkują whiskey ale tylko te które położone są w stanie Kentucky w Hrabstwie Bourbon, mogą nazywać się Bourbon. To jest tak, jak z Szampanem. Nazwa Champagne może być używana tylko do produktów które powstały w rejonie Chamagne.

Na rynku Polskim jest w tej chwili dużo Bourbonów. Praktycznie każdy liczący się importer ma w swoim portfolio Bourbona.

DSC_2301a

NAJBARDZIEJ ZNANA WHISKEY JACK DANIEL’S PRODUKOWANA W TENNESSEE.

Mam nadzieję, że choć trochę zainteresowałem was historią trunków wyskokowych :). Ja zawsze lubię poszperać np. w sieci i  dowiedzieć się czegoś więcej, o rzeczach które mnie otaczają i które sobie cenię. Do czego i Was zachęcam.

Zdjęcia zrobiłem dzięki uprzejmości COCTAIL CLUB RITUAL.

IMAG0661a

Skorzystałem z wiedzy internetowej między innymi z wikipedii. 🙂

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

MrMature

Świat prawdziwych mężczyzn to też moda. Moda to nie tylko ubrania, ale również dodatki, gadżety i drink, który trzymacie w dłoni. Styl tkwi w szczegółach – ja o nich opowiem. Moją misją jest pokazać Wam, drodzy Panowie, jak osiągnąć klasę.

You may also like...

  • Whisky to jeden z moich ulubionych trunków – nie mogę doczekać się, żeby spróbować kawy o smaku Jacka Danielsa – słyszałeś o tym pomyśle? Piszę o tym więcej na moim blogu – zapraszam http://blog.ozonee.pl/kawa-o-smaku-i-zapachu-whisky/

    • MrMature

      Muszę spróbować jak wejdzie do Polski 🙂